26 feb HOE ZIET EEN MUSICALJAAR ERUIT?
Tien maanden lang spelen, zingen en dansen en daarna de voorstellingen! Maar wat komt er nog meer bij kijken? We doen het hier uit de doeken.
Zomer
In de laatste week van de zomervakantie hebben we onze Musical2Daagse en de audities voor de auditiegroep. Na de zomervakantie start de cast van de auditiegroep met het script en de rolverdeling.
Voor de musicalgroepen is er een Open Repetitie. Iedereen die wil, kan meedoen in de musicalgroep, ook de kinderen die niet door de audities zijn gekomen.
In de eerste weken, gaan we veel kennismaken en samen de eerste stappen zetten, nog zonder script. Tot de herfstvakantie kunnen er nog kinderen instromen in de musicalgroepen.
Herfst
Na de herfstvakantie krijgt ook de cast van de musicalgroepen het script en de rolverdeling. Tot de kerstvakantie leef je je in in je rol (of rollen) en worden de eerste scenes ingestudeerd. De cast heeft een grote inbreng in hoe de rollen gespeeld gaan worden.
Winter
Na de kerstvakantie heeft het creatieve team in hoofdlijnen een plan voor de kostuums en het decor van de voorstelling. Dat is dan nog heel algemeen, bijvoorbeeld ‘Vergeten kinderen: combi van verschillende kledingstukken, veel laagjes, gekke dingen als verschillende sokken, onderbroek over kleding of sokken als handschoenen’, maar ook ‘Kaa: zwarte basis, grote slang (vast houden, niet in zitten) voor vijf kinderen, accentkleur voor kinderen die overeenkomt met kleur slang’.
In januari informeren we de ouders en vragen we wie er ons kan helpen.
Lente
Na de carnavalsvakantie hebben alle castleden hun teksten en liedjes uit het hoofd geleerd!
We gaan dan echt aan de slag met de kostuums en het decor. Het decor houden we altijd eenvoudig. Het gaat in onze voorstellingen om de kinderen, zij zijn het middelpunt, niet het decor.
Aan de hand daarvan gaan we kijken of we iets online kunnen bestellen, bij een ander gezelschap kunnen huren of kunnen laten maken. Van eerdere voorstellingen hebben we nog wel wat kostuums liggen, die kunnen we soms aanpassen en opnieuw gebruiken. We zorgen wel dat we van alle kinderen weten welke kledingmaat ze hebben, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Het hang van de voorstelling en van het aantal vrijwilligers af hoeveel we zelf maken.
Vanaf mei
Als alle scènes een keer zijn gerepeteerd, dan gaan we er één geheel van maken. Vooral na de meivakantie gaat het dan snel! We plannen een weekenddag, zodat we ook wat langer achter elkaar door kunnen werken. De kostuums en het decor zijn bijna af, zodat hiermee ook geoefend kan worden. Rekwisieten kunnen we vaak lenen of we maken zelf iets van hout of karton. In de laatste weken voegen we die ook toe bij de repetities.
Voorstellingweekend en afsluiting
In het voorstellingsweekend ben je de hele dag in het theater. We maken kennis met de kleedkamer en het podium, we zorgen dat je haar en grime in orde zijn. Het decor wordt opgebouwd, licht en geluid worden ingesteld en getest. We doen een laatste repetitie en een technische doorloop. Familie, vrienden, klasgenoten, kennissen komen naar het theater. De zaaldeuren gaan open en de zaal stroomt vol. Je geeft alles en straalt op het podium tot aan het eindapplaus. En liefst doen we die dag nog een voorstelling.
Voordat iedereen zomervakantie gaat vieren, maken we nog bekend wat de titel voor het nieuwe seizoen zal zijn en we sluiten af met een bijeenkomst met de cast waar we terugkijken op een geslaagde voorstelling en een geslaagd musicaljaar.